Flipper 717S

Allmänt: 

Med Flipper 717 satsade Flipper på en ny generation familjebåtar i 7-8 metersklassen. Planen var även att lansera båten ute i Europa. 1990 lanserades Flipper 717 S, två år efter 717 C.

Flipper 717 S är en salongsbåt med skjutdörr ut mot akterdäck. Salongen består av ett rymligt pentry längs hela babordsidan när passagerarstolen fälls framåt. Ho, två-lågigt kök, kylskåp och färskvatten borgar för goda matlagningsövnigar. Sjövattenpump finns för disken. Köksutrustning förvarar du i två bra stuvutrymmen – ett under köket till vänster om kylen och ett bakom två skjutdörrar ovanför köket. Bestickslåda finns.

Om styrbord finns en dinett för fyra personer som möjligen kan anses något för trång om fyra vuxna skall sitta och äta samtidigt. Den främre soffan är vändbar och fungerar som kaptenssoffa. Föraren står genom en stor taklucka eller sitter bra i soffan. Stående kan dock höger axel slå i taket beroende på förarens längd. Runtomsikten är utmärkt. Instrumenten och knapparna sitter där man förväntar sig, även om det ser annorlunda ut på dagens båtar (läs 787). Direkt om styrbord innanför skjutdörren finns en garderob, eller styv om man så vill. Förvaringsutrymmen räcker, t ex finns ett jätteutrymme i mittgången under durken som går att använda till lite allt möjligt. Fören består av en V-koj för två vuxna, en stickkoj (200*120 cm) och en WC med tvättfatt, duschslang och spegel. I övrigt finns även här gott om styv.

Akterdäcket är fritt från konstigheter och består av två längsgående tofter med tillhörande stuvutrymme samt motorlucka. Under styrbords toft finns en batteribox med plats för fyra batterier, huvudströmbrytare samt gott om styv för diverse prylar. Under babords toft finns septitanken med tillhörande bordgenomföring samt plats för te x wallasvärmare, varmvattenberedare eller batteriladdare. Fyra vuxna sitter utmärkt på de bägge tofter med medtagna dynor för att inmundiga sin middag. Badbryggan innehåller styvutrymme för ankare och tågvirke. Badstegen går dessutom att nå från vattnet.

Utomhus är det mesta genomtänkt. Skarndäcken har en liten svulst som stöd längst ut. Grabbräcken är monterade logiskt. Fördäcket med sin skylight är lättgånget. Under en lucka längst fram finns ett vatten dränerat styvutrymme.

Sjöegenskaperna är trygga. Stabilt var ordet, och det såväl stillaliggandes som körandes. Båten är lättkörd och uppför sig som man förväntar sig – det vill säga, inga konstiga kast eller liknande figurerar. Planingströskeln är obetydlig med rätt motor. Med en fräsch VP V8 håller du stadiga 27 kn i marsch. Drygt 30 om du har råd! På öppet vatten får du jämka, men det är inget som hindrar dig att stå på om du inte har med dig känsliga besättning.

Vid test i Båtnytt när båten ankom gavs rubriken ”En fullträff” – jag är benägen att hålla med på alla sätt och vis! Att 717 S är eftertraktat som begagnad visar prisnivån och antal som sålts. Ägarbyten sker snabbt. Eller som en säljare på en båtmäklarfima i Stockholm uttryckte det, ”717 S blir aldrig liggandes länge vid försäljningsbryggan, den är borta inom någon vecka”. Under det senaste åren har det sålts ungefär 2-3 båtar per år och priserna har legat från 370-475.000 SEK beroende på båtens skick, dokumentation, utrustning samt motorbestyckning. Som huggande spekulant måse man vara snabb för att komma över ett fräscht exemplar. Det kan till och med bli tal om budgivning för de finaste exemplaren. Men egen erfarenhet visar att även mindre fräscha 717 S säljs snabbt till relativt höga priser.

Teknisk Data:

Längd 7.17 m (7.75 inkl badbrygga)

Bredd 2.85 m

Vikt 2450 kg

Djup 0.8 m

Motoralt. 200-270 hk

Topphastighet med VP 270 hk V8 DP bensin 38 kn

Topphastighet med VP AD41 200 hk DP diesel 34 kn

Kojer 4 st.

Tillverkningsår 1990-94

Antal producerade 90 st?!=under utredning

Färskvatten 70 l

Bränsletank 190 l

V-bottenvinkel 18 grader

Tillverkare Flipper Boats Paimio FI

Konstruktör Sigurd Isacson (hydrodynamiska)

Design Håkan Södergren

Egenskaper:

Positiva:

 • Allvädersbåt som passar svensk sommar
 • Goda sjöegenskaper
 • Stabil vid stillaliggande
 • Inget kapell
 • Tidlös form
 • Dinett med sikt runt om
 • Stor taklucka
 • Bra stuvutrymmen i hela båten
 • Bra andrahandsvärde
 • Riklig standartutrustning

Negativa:

 • Trång WC
 • Något trång dinett när fyra vuxna skall inmundiga middag samtidigt
 • Originalklädsel i konstländer spricker lätt

Nedan ser du ett utkast från Vi Båtägares prisbarometer 2004:

 • Flipper 717S 91 VP 570A/DP, Wallas 2400 värmare, varmvatten, trimplan, kyl, tryckvatten, landström 395 000

Standardutrustning:

– Ankarbox

– Ankarlanterna

– Badstege

– Badställning

– Batteribox

– 190 l bränsletank

– Defroster & gångvärme

– Diskho

– Dubbelt batterisystem

– Elektrisk länspump

– Eluttag 12 V

– Fenderfästen

– Flaggstång samt fäste

– Fördäckslucka

– Grabbräcken

– Halonsläckare

– Handeldsläckare

– Handlänspump

– Huvudströmbrytare

– Hydralstyrning (VP)

– Innerbelysning

– Kompass (magnet)

– Lanternor

– Motorrumsfläkt

– Septitank

– Signalhorn

– Sjövattenpump

– Spegel

– Spritkök

– Taklucka

– Toalett

– Tryckvattensystem

– Tvättställ på toaletten

– Färskvatten 70 l

– Ventilator

– Vindrutetorkare 2 st.

Extrautrustning:

– Bogstrålkastare

– Bord i sittbrunnen

– Duch, bide

– Duch vid badställning

– Ekolod

– Elektronisk logg

– Fotogenkök

– Gardiner i salong

– Hjälpmotorställning

– Kabinvärmare

– Kartljus

– Kompass el

– Kylskåp 12 V

– Landström/laddare

– Ledning för VHF

– Pollare för springfört.

– Radio/CD

– Trimplan

– Varmvattensystem

– Vindrutespolare

Visste du att 717 S vid lanseringen kostade 510.700 SEK med en AD41 på 200 HK.