Flipper 450 HT

Allmänt:

Flipper 450 HT är en hardtopbåt som Flipper lanserade 1969. 450 HT är Flippers minsta båt. Flipper 450 HT, eller Flipper HT som den hette när den kom hade 2 syskon modeller på samma (katamaran) skrov . Den ena var Flipper Sporting som var röd och hade en vindruta i plexiglas istället för hardtop. Den andra var Flipper Fishing (eller fisherman) som var en styrpulpetare. Enligt uppgift hade den kvar hela fördäcket samt aktertofter och att man sen hade kapell över hela sittbrunnen. 450 var en populär båt när det begav sig. Det ryktas till och med att man fick ställa köpare i kö under tiden order skrevs.

Förutom i Finland tillverkades också båten i Bollnäs där Flipper på den tiden lade en del av sin produktion.

Sittbrunnen på HT modellen är enkel och utan krusiduller. Två längsgående soffor, en stol åt föraren och en åt passageraren. Under hardtopen finns en v-koj för två.

Sjöegenskaperna är goda så länge man håller sig inomskärs och inte åker allt för långt ut på de öppna fjärdarna. Blåsiga dagar gör man bäst i att stanna hemma vid bryggan. Kanske gör sig 450 bäst som insjö- och eller inner-skärdgårds-båt eller möjligen vacker-väder-båt.

Som begagnad går det att göra fynd för den händige. Inte allt för sällan går det att hitta 450 båtar som ägaren av någon anledning tröttnat på. Perfekt för en huggande 450 spekulant, men samtidigt lite tråkigt på en annars trevlig båt. Prisbilden brukar börja på 10000 SEK och sedan klättra vidare beroende på skick och motor.

Teknisk Data:
Längd 4.50 m
Bredd 1.85 m
Vikt 215 kg
Djup
Motoralt. 20-55 hk
Topphastighet med 40 hk 27 kn

Kojer 2 st.

Tillverkningsår 1969-76

Antal producerade 2000 st.

Färskvatten

Bränsletank

V-bottenvinkel

Tillverkare Flipper Boats Paimio FI och i Bollnäs
Konstruktör Sigurd Isacson (hydrodynamiska)
Design Sigurd Isacson

Egenskaper: 
Positiva

  • Stabil tack vare katamaranskrovet
  • Grundgående
  • Billig
  • Enkel och bra förstabåt som går att sova i (HT)
  • Lättmanövrerad
  • Lättdriven

Negativa

  • Slår vid krabb sjö.

Standardutrustning:

Extrautrustning: