Historia

Flippers historia börjar bland annat i landet öster om oss – i Finland. Uttrycket ”de tusen sjöarnas land” med alla dess insjöar intrasslat i ett komplext system ut mot kusten har medfört att båtindustrin länge har blomstrat, om än upp och ner, men vilken kommersiell industri gör inte det? Hur som helst – där någonstans föddes Flipper på 60-talet. 1966 för att vara precis! Harry Ölander var grundare och företaget döptes till NaBoats. Harry sökte rätt omgående en partner och strax efter starten kom han i kontakt med Sigurd Isacson i Sverige. Tillsammans med Sigurds Örnjolle (såldes i tusentals ex) som han bland annat tillverkade i en källare på Lidingö samt i Bollnäs, gick bägge herrar in i ett affärsmässigt partnerskap för att tillverka Flippebåtar. Relativt snabbt utökades produktionen och tillverkningslokalerna.1968 tillverkades första Flippermodellen, 4,20 m lång och ganska snart var företaget nordens största plastbåttillverkare med bl. a. export till Norge, Danmark och Tyskland. 1970 arbetade ett 15-tal personer inom NA-boats. 1971 gick svenska Flipper i konkurs och all tillverkning flyttades till Finland. 1975 gick 75% av all tillverkning på export till bland annat Flipper Marin i Täby.

Det gick bra, mycket bra för Flipper, och kanske framförallt på 80-talets andra hälft när dollarn stod lågt och högkonjunkturen hade parkerat utanför dörren. Bankerna lånade ut pengar, konsumenterna köpte båtar, så även Flipperbåtar. Konstruktören Sigurd Isacson stod för den hydrodynamiska konstruktionen, Håkan Södergren för designen – dock inte från början! Det var bl a Sigurd som konstruerade och ritade de berömda ”flipper-stegen” under vattenlinjen, trimplanen längst akterut eller karateslagen som det även kallas. Trimplanen som skulle ta Flipper till nya nivåer. Flipper 640 var te x. Sigurds älsklingbåt enligt en omvärdering Vi Båtägare gjorde.

Hur som helst, under denna tid producerade och marknadsförde Flipper också en rad nya modeller, en del kom och försvann, andra skulle komma att mer eller mindre bli kult så småningom – vem anade det då? Det var t e x. vid denna tidpunkt Flipper ville slå sig in i storbåtsklassen med sin Flipper 1100 Festival. Men tyvärr lades projektet ner i malpåse och ritningarna begravdes. Det var också i slutet av 80-talet Flipper som Flipper producerade en ny generations båtar såsom Flipper 717 C och S, 909, med åtanken att slå sig in på den Europeiska marknaden. Kanske en förnuftig tanke då, men verkligheten blev något annat! 1986 sålde Harry Ölander aktiemajoriteten i OY Flipper Boats AB till Rapalabolagen. Flipper betraktades då som ett av de ledande båtvarven i Norden. OY Flipper Market AB, OY Flipper Karelia AB var också bolag som ingick i OY Flipper Boats AB.

Flipper Marin i Täby norr om huvudstaden, i särklass den största Flipperåterförsäljaren i Sverige med Ola Gottberg i spetsen som sålde båtar till huggande och båthungriga spekulanter. Handeln blomstrade och försäljning gick bra ända fram till 1994 då något hände – ballongen sprack och Flipper lades ner som produkt. 1996-1997 tog andra ägare över verksamheten och konsoliderade Flippers modellutbud med sitt eget. Det som var gångbart vidareutvecklade man, resten maldes ner i kvarn! Bella Boats, där även Aquador ingår sedan 2000, blev nya stolta ägare och införlivade tidigare verksamhet med sin egen efter bästa förmåga. Bella Boats ägs i sin tur av Brunswick-koncernen, som är en amerikansk ägare.

Bella-Veneet Oy tillverkar och producerar i dag tio modeller av märket Flipper. Från minstingen Flipper 600 DC/ST/SC till senaste modeller Flipper 880 ST. Modellutbudet är kategoriserat i Day Cruiser (4 st), Sport Top (4 st) och Sport Console (2 st). Förutom en mängd återförsäljare i Norden, satsar man också på försäljning av sin Flipperbåtar i övriga Europa. Noterbart är att återförsäljare även kan lokaliseras i Japan, Grönland och det forna öst.

Frågan är hur och vilka modeller som kommer att överleva, samt vilka nya modeller som kommer lanseras. Kommer Flipper som märke finnas kvar? Svaret torde bli JA, ty, ett sådant starkt varumärke vore dumt att kasta i graven med tanke på dess rika historik! Om vi tittar under Flippers hemsida, http://flipperboats.fi/se/company/ så är budskapet tydligt vad Flipper idag satsar på:

  • Enkelt är vackert. Och praktiskt.
  • Smartare utrymme.
  • Fokusera på njutning.
  • Mycket kraft, lågt ljud.
  • Ljus och rymd.
  • Detaljer som bara fungerar.
  • Spetsteknik i branschen.

Flipper och kvalité!

Förknippas Flipper med kvalité eller inte? Det kanske beror på vem man frågar, vad man jämför med och vilken modell man pratar om. Men en objektiv generell bedömning torde vara att kvalitén blev bättre med åren. I samband med Bella Boats övertagande höjdes kvalitén avsevärt. Att kliva in i en 787 eller en 999 räcker för att bli övertygad. Dock vill jag påstå att kvalitén aldrig varit usel. Möjligen ojämn eller på vissa modeller sämre. Säkerhetsmässigt har mig veterligen aldrig båtarna varit dåliga. Flipper har alltid byggt bra sjöbåtar, även om vissa modeller kanske skulle stannat kvar på ritbordet. Vi Båtägare nämner vid ett tillfälle att Flippers kvalité ligger mellan Nimbus och Ryds, eller kan betraktas som en hygglig serietillverkad båt utan finesser.

Nuvarande ägare, Bella Boats vill gärna förknippas med god och hög kvalité – det är också någon man gärna belyser i sin reklam. Och visst har man lyckas!

Flipper Marin!

Flipper Marin med Ola Hyttberg i spetsen startade sin försäljning i Täby – Viggbyholm utanför Stockholm 1974. 1 mars 1994 brann Flipper Marin ner till grunden mitt under Allt för Sjön. Relativt snabbt byggdes en ny anläggning upp.

Visste du att Flipper har tillverkats i över 40 000 exemplar räknat från starten 1966 fram till 2006?

Flipper som varumärke!

Vad står Flipper för som varumärke? I reklamen kan vi läsa att Flipper genom tiderna alltid stått för sportighet, skandinaviska design och goda kvalité! Säkerhet är också någon man gärna vill förknippas med. Och visst finns det delvis substans i ovan påståenden. Sportighet från forna Flipperflottan torde kunna tillskrivas Flying Flipper, 777, Flash och möjligen 640:an.

Övriga Flipprar har kanske inte så mycket av karaktären sportighet över sig. Sportighet är däremot något som Bella Boats successivt byggt in i nuvarande produktion.

Att varumärket Flipper florerar i båtsvenssons medvetande är kanske inte så märkligt med tanke på att dess historia sträcker sig tillbaka till slutet av 60-talet. Det flesta, även landkrabbor vet oftast vad och hur en Flipper ser ut, eller möjligen haft förmånen att gå ombord på en Flipper.

Flippers skrov!

Generellt är det flesta Flipprar bestyckade med ett flackt skrov. Anledningen var förutom ekonomiska, att Flipper skulle vara en stabil familjebåt och inte någon racer. Framförallt skulle den vara stabil när det låg i hamn och när familjen skulle inmundiga sin efterlängtade kulinariska middag. Därför har Flipper också bestyckats med breda skarndäck och stabila grabbräcken på det flesta modeller. Fördelen med ett flackt skrov är flera, dels som jag nämner ovan blir båten stabil, mer lättdriven, kräver mindre motorstyrka och förhoppningsvis drar mindre bränsle. Å andra sidan, när sjön växer, och om man vill behålla inventarierna i originalskick ombord, gäller en sak – slå av takten rejält och köra sansat! Alternativt anländer du till hemmahamnen blåslagen och rejält omtumlad.

Ett undantag bland dessa flacka skrov är Flying Flipper med sitt nästan smått absurda 26-28 gradiga V-botten. Men så är det också dumt att göra en sådan jämförelse då denna båt står i en klass för sig. Ty, det finns en anledning till varför man åter nyproducerar båten idag. Flipper 777 är också en båt med betydligt vassare skrov än övriga Flippermodeller. Således torde Flying Flipper vara rätt unik än idag. Ett vasst V är dock inte lika med snabb båt. Det är Flipper 640 bevis på. Oftast ser man 640:or med 225 hk utombordare, vilket skjutsar iväg ekipaget uppåt 50 knop eller mer. Förutsätter dock plattvatten och en skicklig förare!

Flipper omtalade stegstabilisator!

Den stora frågan som figurerar kring ämnet ”skrov” är – gör stegstabilisatorn någon nytta eller inte? Det kanske snarare har med Flippers identitet att göra!