FAQ

Nedan finner du vanligt förekommande frågor i relation till Flipperbåtar:

Reservdelar:

  • Hur får jag tag i diverse reservdelar till min Flipper oavsett original eller inte? Detta är en av de vanligaste frågorna som inkommer till Flipperbat.se och en av de svåraste att ge ett klart svar på då ingen nytillverkning sker till äldre modeller. Enligt uppgift fanns när Flipper stängde fabriken 1994 ett stort lager med alla möjliga reservdelar till en rad modeller. Rekommenderar dig som letar reservdelar att kontakta Micke Colling på Flipper Marin i Täby.
  • Hur får jag tag i en ny glasruta till min Flipper? Här håller jag för närvarande på att kolla upp ett spår med http://www.pilkington.com/sv-se/se koncernen som numera äger en tidigare firma som tillverkade Flipperglasrutor. Tillsvidare är det den lokale glasmästaren på närmaste ort som gäller.
  • Fler tips från samma läsare. Dörrhandtag och lås av rätt typ och fabrikat köpte jag från Masned(ö) Marinecenter i Danmark. De har t.o.m. reservnycklar! Jag har försökt utan framgång köpa knapar, beslag osv i aluminium från Jukova Oy i Finland, men de svarar inte ens på mail. De tillverkade profilerna till fönsterna i 717/909, även skjutdörrarna till 760/909/999, ”hajfenan” till alla modeller, topplanternefäste/ställning till de flesta modellerna. Erlandssons Brygga är importör, men de är ”inte intresserade av små kvantiteter utanför sortimentet”.
  • Om du behöver hjälp med trädetaljer och snickerier till din Flipper. http://www.pondussnickeri.se/
  • Var beställer jag lämpligen nya dynor, klädsel och kapell till min Flipper? Prata med Micke på www.flippermarin.se.

Flipperfärg:

 Hur får jag tag i rätt gelcoatspackel och färg till min Flipper? Se http://www.bhp-glasfiberprodukter.se/. Gelcoatspackel från BHP finns i ett 30-tal färgnyanser varav ett flertal till Flipperbåtar av äldre och senare modeller.

Flipperlogotyper:

Var beställer jag dekorkit, logotyper och stripes till min Flipper? http://www.dekaltrim.nu/ Finns inte just den dekal du söker finns en s k önskebrunn dit du kan maila och fråga om dom kan ta fram just det du söker.

Årsmodeller:

 Var ser jag uppgifter om årsmodell på min Flipper? Efter att jag gjord en del efterforskning inom området ”Flipper och årsmodeller” kan jag konstatera att det råder en del förvirring kring ämnet. Hur som helst finns en del matnyttigt specificerat nedan. Under 70-talet fanns en nummerbricka applicerad i säkringsskåpet eller vid körreglaget. Numret bestod av ett 3-siffrigt tillverkningsnummer.  Från och med 1976 sattes en skylt i motorbrunnen med tillverkningsnumret. Det finns dock exempel på att en nummerskylt också fanns i säkringsskåpet dock med ett annat nummer än tillverkningsnumret. Från och med 1979 stansade man in skrovnummret i akterspegelns vänstra övre del under listen. Numret bestod av ett 3-4 siffrigt tal samt årsmodellen. Ex: 850/79. Från och med 1983 började Flipper att koda årsmodellerna. Skrovnummret bestod då av ett 3-4 siffrigt tal samt två bokstäver. Ex: 402HC = 1983-årsmodell. Flippers skrovnummer är inte sökbara hos Flipper Marin eller Bella Veneet OY.

Se tabellen nedan:

HC=1983

HD=1984

HE=1985

HF=1986

HG=1987

HH=1988

HI=1989

I (K) J eller IKK = 1990

– = 1991

– = 1992

IA = 1993Övrigt

  Hur får jag tag i instruktionsböcker till min Flipper? Instruktionsböcker liknande dem som figurerar inom bilvärlden finns inte till Flipperbåtar. Snarare finns A4:a liknande mappar med diverse instruktioner av olika snitt till visa modeller.