Från Istid till Fritid!

Skärgårdarna i Skandinavien hör till världens vackraste och mest unika naturområde. Bara i Stockholms skärgård finns över 24.000 öar.

Det typiska för vår skärgård är variationen. Här finns innerskärgårdens lummiga områden med ängs- och skogsmark, vikar, och flader. Här finns de små miniatyrskärgårdarna i havsbandet, små, låga vindpinande klipphällar. Man vill gärna se skärgården som något beständigt, nästan outslitligt, men det pågår i själva verket en ständig ansiktslyftning. Inte ens berg varar för evigt. För hundratals miljoner år sedan fanns här Skandinaviens höga alper. Vatten och vind, snö och is, nötte och bearbetade dessa bergskedjor oupphörligt. Så småningom återstod inte mycket mer än en plan yta med stora sprickor som förkastningar. Ett perfekt underlag för världshistoriens största skulptör: inlandsisen. Inlandsisen skapade en formgrav alltså vår skärgård. En skärgård som ännu vid sekelskiftet mest utnyttjades av fiskare och bönder. Så kom ångbåtarna och gjorde det möjligt för landkrabbor att upptäcka sin skärgård. Och efterhand började folk skaffa sig egna flytetyg. Skärgården blev ett strövområde för stressade storstadsbor.

Idag är utbudet på fritidsbåtar enormt. Vi på Flipper bygger planande motorbåtar med betoning på komfort, bränsleekonomi och sjöduglighet. Det blir allt viktigare med båtar som kan klara långturer, där man kan vistas bekvämt under en längre tid. Vår senaste modell, flaggskeppet Flipper 850, är avsedd att kunna ersätta familjens behov av sommarhus. Vi har fått mycket beröm för vårat båtprogram, framförallt för de typiska Flipper-egenskaperna. Vilka de är finner du i den här broschyren. Här finner du hela vårat urval av farkoster: Flippers fritidsflotta.*

*Flipperreklam från slutet av 70-talet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *